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QUESTIONS FROM VIRTUAL BIDDER’S CONFERENCE:  
 

1) Audra Perry: I have a few questions from reviewing the application guidelines:  

• Question: page 7 of 40 from the application - What is a consortium applicant?  

○ Answer: Based on 34 CFR 463.24 (i), a consortium or coalition of the agencies, 

organizations, institutions, libraries, or authorities described in (a) through (h) of 

this section 

● Question: page 9 of 40 - if you plan to provide workplace preparation activities other than 

the Smart Start curriculum, will that have a negative impact on your grant application?  

○ Answer: No, the Office of Adult Education designates the Smart Start Course as 

the standard for workplace preparation; however, you have the discretion to add 

to and modify the course to fit your students’/employers’ needs. Please note that 

students will only receive a Smart Start Credential, Certificate, or be eligible for 

college credit if they fulfill the completion requirements of the Smart Start 

Pathway Course.  

● Question: page 15 of 40 - Where are the suggested award amounts for each county as 

determined by the American Community Survey? The application guidelines state they 

are listed, but I have been unable to find this information. 

○ Answer: No, that has not been determined and will not be until we receive the 

estimated memo from OCTAE. The typo will be corrected and the document 

uploaded to the grant opportunities webpage. 

2) Andrew Strehlow:  

• Question: If we submit an RFP for 231 - would the funds remain separate for ELL or be 

just one funding stream? 

o Answer: If you are applying for section 231, you will provide one budget 

narrative that includes AE instructors and EL instructors and all costs associated 

with the program. 

3) Tiffany Culpepper:  

• Question: If our employment second quarter after exit and/or employment fourth quarter 

after exit is not at the 40% negotiated target, we should not apply because we are not 

eligible? 

o Answer: All eligible provides will need to meet demonstrated effectiveness. See 

page 5 of the application. 

4) David Farago, Grad Solutions:  

• Question: Does an eligible provider need to be located in Mississippi?  

o WIOA Section 231(a) -  GRANTS AND CONTRACTS.—From grant funds 

made available under section 222(a)(1), each eligible agency shall award 

https://www.ecfr.gov/current/title-34/subtitle-B/chapter-IV/part-463/subpart-C/section-463.23


multiyear grants or contracts, on a competitive basis, to eligible providers within 

the State or outlying area to enable the eligible providers to develop, implement, 

and improve adult education and literacy activities within the State.  

o Answer: OAE response – eligible providers must be located within the State 

(Mississippi). 

5) Laurie Kesler:  

• Question: Can Beth elaborate on H -d (Page 13) “d. The extent to which the Title II 

applicant’s proposed activities and services demonstrate alignment to the activities and 

services of the one-stop partners, including providing access to adult education services 

through the one-stop system.” 

o Answer: In the narrative, explain how the applicant integrated adult education 

services within the broader workforce system, fostering collaboration with one-stop 

centers to support job seekers and learners. 

6) Laurie Kesler:  

• Question: Elaborate on where we account for professional development on the budget 

template. 

o Answer: Professional development costs can be reported as State Leadership 

Activities and Local Administrative Costs – See details below 

1) State Leadership Activities: WIOA Section 223 (a) (1) (B) The establishment or 

operation of high quality professional development programs to improve the 

instruction provided pursuant to local activities required under section 231(b), 

including instruction incorporating the essential components of reading 

instruction as such components relate to adults, instruction related to the specific 

needs of adult learners, instruction provided by volunteers or by personnel of a 

State or outlying area, and dissemination of information about models and 

promising practices related to such programs.  

o OAE Response - MS allows programs to expense costs associated with 

professional development utilizing Section 223 State Leadership 

funding. This is accounted for in the State Leadership portion of the 

budget template.  

• Local Administrative Costs: 34 CFR 463.26 Local Administrative Costs: 

An eligible provider receiving a grant or contract under this part may consider 

costs incurred in connection with the following activities to be administrative 

costs: 

o Planning; 

o Administration, including carrying out performance accountability 

requirements; 

o Professional development; 

o Providing adult education and literacy services in alignment with local 

workforce plans, including promoting co-enrollment in programs and 

activities under title I, as appropriate; and 

o Carrying out the one-stop partner responsibilities described in § 678.420, 

including contributing to the infrastructure costs of the one-stop delivery 

system. 

https://www.ecfr.gov/current/title-34/section-678.420


a. Note: Special Rule for Local Administration Costs Limits (refer to 

Section 233 of WIOA): In cases where the cost limits described in 

subsection (a) are too restrictive to allow for the activities described in 

subsection (a)(s), the eligible provider shall negotiate eligible agency 

(OAE) in order to determine an adequate level of funds to be used for 

administrative purposes.  

7) Laurie Kesler:  

• Question: Can we request equipment in the RFP? 

o Answer: Yes, it is an allowable cost. Refer to uniform guidance 2 CFR 200. 

8) Raymonda Z. Delaware:  

• Question: Is Equipment considered $10,000 or more or is it still $5000 or more? 

o Answer: $10,000 – Uniform Guidance FAQ – 2 CFR 200 

https://www.ed.gov/sites/ed/files/about/offices/list/ofo/oaga/uniformguidancefaqs.p

df  

9) Tiffany Culpepper:  

• Question:  Is a one stop center the same as a WIN center? 

o Answer: Yes, in MS we refer to them as WIN Job Centers. 

10) Tiffany Culpepper:  

• Question: Can we hand deliver the copies to your office? 

o Answer: Yes 

11) LaShetta Wilder/Vanessa Smith:  

• Question: Is there a cap (maximum funding amount) for the grant application? 

o Answer: No there is not a cap for the maximum funding amount that can be 

requested. Keep in mind the uniform guidance 2 CFR 200 and if the expenses are 

allowable, allocable, reasonable, and necessary. 

12) Raymonda Z. Delaware:  

• Question: How much has been allocated for the overall programs, all three for the 

entire program?  

o Answer: The OAE does not have a total amount to be awarded. We are waiting on 

the estimates memo from the Office of Career Technical and Adult Education 

(OCTAE). 

• Question: What is the payment time for reimbursements?  

o Answer: 45 days 

• Question: Are there any allowance for advanced payments for extenuating 

circumstances or when serving severely disadvantaged areas 

o Answer: No, we operate on a cost reimbursement basis. 

13) LaShetta Wilder:  

• Question:  Must MDOC apply for 231, 225, or 243 funding  

o Answer: An eligible provider can apply for any of the three funding streams. 

14) Rhonda Varnado:  

• Question: Solution Keys currently Provides Personal Care attendant (PCA) 

Certification classes for Eagle Health Care, that enable individual to qualify to work as 

a certified PCA, with Eagle Health Care, but this certificate can be used to work at other 

health care agencies. Will this class certification qualify for the grant if the classes are 

not only for Eagle health care but open to other people and not only just Eagle Health 

Care new employees? 

https://www.ecfr.gov/current/title-2/subtitle-A/chapter-II/part-200?toc=1
https://www.ed.gov/sites/ed/files/about/offices/list/ofo/oaga/uniformguidancefaqs.pdf
https://www.ed.gov/sites/ed/files/about/offices/list/ofo/oaga/uniformguidancefaqs.pdf


o Answer: All eligible provides will need to meet demonstrated effectiveness. 

Please provide more details on the classification of these classes, specifically 

whether they align with at least one of the allowable activities under Section 231, 

225, and/or 243 funding. 

• Question: Also are the grantees totally responsible for marketing the classes offered or 

is there a referral source from other agencies. like WIN job center, or other programs? 

o Answer: The WIOA Core partners responsible for WIOA Training programs, 

workforce services, wraparound services, adult education, and vocational 

rehabilitation are now digitally connected through a referral hub.  The referral 

allows staff from any WIOA partner agency to electronically refer participants, 

ensuring they have access to the necessary support to pursue a high-quality career 

pathway. In addition to electronic communications advances in how partners 

collaborate to meet participant needs, the state’s physical infrastructure for 

workforce delivery continues to evolve through comprehensive One-Stop centers 

and providing virtual support options and in-person services. Please see the MS 

WIOA Combined State Plan for more information. 

15) Lufunya Porter - Jackson State University –  

• Question: if our agency received funding in the past prior to 22/23, do we use the chart 

for those that HAVE received funding or those that HAVE NOT received funding?  

o Answer: CORRECTED FROM GUIDANCE DURING THE BIDDERS 

CONFERENCE: Yes, based on 34 CFR 463.24 (b)(1) An eligible provider that 

has been funded under title II of the Act must provide performance data required 

under section 116 to demonstrate past effectiveness. 

o OAE response – If you have received funding under Title II of the Act (WIOA), 

you would use the chart beginning on page 6. If you have never received funding 

under Title II of the Act (WIOA), you would use the charts beginning on page 9. 

 

 

02/20/2025 

 

1) Solution Keys Outreach Services  

• Question: page 7 Section II A. a. – Where can I access and complete Table 2.3 and 

2.4? 

o Answer: Table 2.3 and 2.4 are the two tables in the applications under 

Demonstrated Effectiveness labeled “Data for Applicants NOT 

PREVIOUSLY Funded under AEFLA, WIOA Title II.” 

o OAE Response – the tables in the Demonstrated Effectiveness sections of 

each application have been updated to reflect “Table 2.1”, “Table 2.2”, “Table 

2.3” and “Table 2.4”. 

 

  

https://acceleratems.org/wp-content/uploads/2024-WIOA_FINAL.pdf
https://acceleratems.org/wp-content/uploads/2024-WIOA_FINAL.pdf


02/24/2025 

 

1) Audra Perry, Itawamba Community College 

• Question: 1.4, page 4 – Section 231 – Should we include an annual number of 

individuals served OR a total number served for the duration of the grant (from 2026-

2030)? 

o Answer: Enter the number of eligible individuals projected to be served 

annually. 

 

02/26/2025 

1) Ruby Smith, Pearl River Community College 

• Question: In the Bidder’s Conference, you mentioned combining AE-231 and ELL-

231 into one budget. When I am working in the updated budget document, it only 

allows me to choose AE or ELL separately under funding type. Should I choose AE-

231 and include ELL on the same form? 

o Answer: Yes, if you are only applying for Section 231 funding, you will 

choose AE-231 and include your ELL expenses on the same budget. I will 

remove ESL-231 from the dropdown menu. 

 

02/28/2025 

1) Audra Perry, Itawamba Community College 

• Question: Do community colleges applying for Section 231 funds need to include a 

Disclosure of Lobbying Activities form? 

o Answer: Yes. 

• Question: Does a community college’s Non-Discrimination Statement suffice for the 

GEPA statement?  

o Answer: See section B. General Education Provisions ACT in the 

application. While the nondiscrimination statement supports the intent of a 

GEPA statement, it does not list the steps the program will take to ensure 

equitable access to and  equitable participation in the project.  

 

3/3/2025 

1) Audra Perry, Itawamba Community College 

• Question: Section B, page 16 General Education and Provisions Act (GEPA) 

Statement In the application, a link is provided for anyone wanting more information. 

The link is https://www2.ed.gov/fund/grant/apply/appforms/gepa427.pdf. The link 

takes you to a blank form that includes questions and fields to enter information by 

responding to questions. Does this form need to be submitted as part of the grant 

application? Do we need a statement in the body of the application as well as an 

attachment that includes our GEPA (Non-Discrimination) Statement that has been 

signed by a member of the college President's cabinet? Any clarification that can be 

provided related to the expectations for this section would be very helpful. 

• Answer: Section B. General Education Provisions ACT is where you describe the 

steps the program will take to  ensure access to, and equitable participation in, the 

project. It describes how the program will overcome barriers for students. This 

narrative will be scored by the readers. Section N. GEPA Statement is a required 



attachment that must include a signature from the institution/agency. This can be the 

same as what was submitted as the narrative for Section B, or it could be a condensed 

version. You will need a statement in the body of the application and a statement as 

an attachment. The difference is the statement for Section N must be signed and 

attached as a separate document. The link takes you to a form that can be used if you 

choose to. 


